piotr pisze:pixeldepth pisze:Tak kwota to 800zł ale jest tam dopisek + 0,4% od nadwyżki od kwoty 60 000zł, więc jeśli mieszkanie kosztuje 400 000 to te 0,4% stanowi 1360zł co daje w sumie 2160 zł co już jest sporą kwotą.
kolego wydaje mi sie, ze troche mieszasz. to co wyzej napisales to maksymalne stwaki narzucane przez prawo. wiecej notariusz po porstu nie moze wziasc. z tego co wiem to ustalil za usluge przeniesienia wlasnosci w postaci aktu stawke 800zl wiec co ma do tego jakies 0,4% z jakiejs tam ustawy? czy ty chcesz powiedziec ze ktos z Reymonta bedzie placil takse na poziomie 2160? to bzdura co piszesz
Widzę, że wpis zostal zaktualizowany i teraz jest tam "1010 zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60 000 zł".
Nie ma czegoś takiego jak "0,4% z jakiejś tam ustawy", bo całość 1010zł + 0,4% pochodzi z jednej ustawy, więc razem wyznaczają maksymalną kwotę i nie można rozdzielać tych liczb. Jak większość opłat i prowizji składa się ona z części stałej i procentowej więc należy brać pod uwagę całość.
W swoim wpisie nigdzie nie napisałem, że jest to kwota do zapłaty, ponieważ dobrze wiem, że są to kwoty maksymalne a każda kancelaria notarialna posiada własny wewnętrzny cennik. W związku z tym, że dotychczas pojawiły się różne kwoty, nie można założyć, że każdy płaci 800 zł.
od kilku lat współpracuję z firmą doradztwa kredytowego + prawnego i również sądzą, że opłaty będą różne w zależności od kwoty mieszkania.